Változások, információk az állami otthonfelújítási támogatásban

Az állami otthonfelújítási támogatás számos családnak biztosít lehetőséget arra, hogy 50 százalékos támogatással tudjon napelemes rendszert kiépíteni. Itt a Napos Megoldás blogján már foglalkoztunk ezzel a kérdéskörrel, ám nemrégiben több fontos változást is bejelentettek a a téma kapcsán, ezeket összegezzük most.

 

Ki igényelheti a támogatást?

Az állami otthonfelújítási támogatás igénylő felé támasztott elvárásokat, ahogy arról ebben a cikkünkben is írtunk az 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet tartalmazza. Ez a kormányrendelet kapott áprilisban egy újabb kiegészítést, ami egyértelműen a napelemeket vásárlóknak kedvez.

A rendelet 450 000 Ft/kWp-ben határozta meg a rendszermérethez kapcsolódó kilowattonkénti maximális bekerülési költséget, amely sokkal inkább a kisebb rendszerekhez kötődött, mivel rendszerméret növekedéssel a fajlagos bekerülési költség általában csökken.

Mivel a költségkorlát kizárólag a napelemek esetében került megfogalmazásra, így erről további egyeztetések kezdődtek az érintettek között.

Ennek köszönhetően a minisztérium módosítást fogadott el a rendelettel kapcsolatban.

A Kormányrendelet tehát áprilisban kiegészült, a módosítás 7. §-a szerint pedig a „Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén – a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével – az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a 450 000 Ft/kWp összeget.” A hatályos jogszabály itt érhető el.

Mindez azt jelenti, hogy a tetőbe integrált napelemes rendszerek esetén nem kell figyelembe venni a hagyományos napelemes rendszer telepítésére vonatkozó értékhatárt.

Elúszott a szaldó?

A szaldót a bruttó elszámolás váltja fel, amennyiben állami támogatással kívánja valaki megvalósítani a beruházást. Ennek a pontos részletei még nem ismertek. A kivitelező céggel történt szerződéskötés után 2021. JÚNIUS 30-ig elegendő benyújtaniuk a MÁK felé

      • a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítés igazolást,
      • az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról, valamint
      • a projekthez kapcsolódó számlákat.

Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződést, hálózati engedélyes nyilatkozatot kizárólag a 2021. JÚNIUS 30. után benyújtott elszámolások esetében kell csatolni a támogatás igényléshez. Ezen dátum után benyújtott napelemes rendszerek esetében viszont csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóracsere 2021. 06. 30-ig megvalósult. Ez a támogatással finanszírozott kivitelezésekre érvényes, önerővel történő finanszírozás esetén 2023.december 31-ig aláírt áramszolgáltatói szerződés esetén még továbbra is szaldós elszámolás alá tartozik majd a rendszer.

Frissült az elosztói szabályzat is nemrégiben: ennek értelmében az egyfázisú invertert csak 2,5 kVA-ig lehet csatlakoztatni a kisfeszültségű hálózatra, ezt meghaladó méret esetén kizárólag a 3 fázisú csatlakozás a megengedett. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a háztartási napelemes rendszerekből egyre több van, ezek a háztartási kiserőművek pedig egyre nagyobb terhelést jelentenek az egyébként is korszerűsítésre szoruló hálózat számára. A módosítás a 2021. április 30. után beadott igények esetén lesz érvényes, a kényszerű inverterváltás pedig a fogyasztók számára nagyjából 100 ezer forintos plusz költséget fog jelenteni.

Mit tehet Ön, ha most szeretne napelemes rendszert?

A legfrissebb információkért mindenképpen kérje saját háztartására vonatkozó ajánlatunkat. Ebbe pontosan azok a műszaki paraméterek kerülnek, amelyek Önnek megfelelőek, mi több munkatársaink készséggel segítenek eligazodni Önnek az egyes finanszírozási formák, támogatások és ügyintézés labirintusaiban.

Használja ki az állami otthonfelújítási támogatást

napelemes rendszer telepítésére!

Kérje ajánlatunkat!