Nincs többé értelmezhetetlen árajánlat

Összegyűjtöttük a legfontosabb kifejezéseket, amikkel napelemes rendszer telepítésére vonatkozó árajánlatban találkozhat. 

 

AC

A váltakozó áram rövidítése. A napelemek közvetlenül egyenáramot (DC) szolgáltatnak, azonban a háztartási gépek használatához szükség van egy inverterre, ami szinuszos váltakozó áramot állít elő.

 

Ad-Vesz mérőóra

Kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő. A napelemek által termelt és fel nem használt energia betáplálásra kerül a villamosenergia hálózatba, amelyet az áramszolgáltató tárol. Ennek megfelelően két irányú forgalom valósulhat meg a villanyórán keresztül. Így – szaldós elszámolás esetén a napelemes rendszer termeléséből és a villamos energia hálózatból felhasznált energia különbözetét fizeti ki a rendszer tulajdonosa vagy épp fizet a szolgáltató fizet vissza – ez háztartásonként eltérő.

 

Árnyékolás

Előfordul, hogy tárgyak, esetenként növények folyamatosan vagy ideiglenes, illetve részben akadályozzák, hogy a napsugárzás közvetlenül érje a napelemeket (kémény, fák, antennák, stb…) Ez ronthatja a napelemes rendszer termelékenységét, ezért erre különösen kell figyelni a tervezés során.

 

DC áram

Az egyenáram rövidítése. A napelemek közvetlenül egyenáramot állítanak elő, akkumulátorban is ilyen energia tárolható, azonban a villamosenergia fogyasztók, gépek nagyrészt váltakozóáramot igényelnek (AC), ezért a napelemes rendszereknél az egyenáramot az inverter alakítja át váltóárammá.

 

Diffúz (szórt) sugárzás

Ilyenkor a közvetlen napsugárzás szóródik a felhőkön és a légköri részecskéken. A diffúz sugárzás is energia, csak kisebb teljesítményű, mint a közvetlen napfény.

 

Direkt (közvetlen) sugárzás

Napsugárzás, amely közvetlen útvonalon éri el a föld felszínét és a napelemeket.

 

Dőlésszög

A vízszintes és a napelem síkja által bezárt szög. Az ideális szög 30-35°, de mindig függ a dőlésszög attól, hová kerülnek telepítésre a napelemek. A dőlésszög nagyban befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát.

 

Felületi hőmérséklet

Az üzemelő napelem hőmérséklete. Ha a napelem hőmérséklete eltér az ideálistól, romlik a teljesítménye.

 

Hatásfok

A napelem hatásfoka azt mutatja meg, hogy a beeső fény teljesítményének hányad részét alakítja át a napelem villamos energiává. Azaz, hogy a készülék a napsütést milyen hatékonysággal alakítja át elektromos energiává.

 

Inverter

Az egyenáramoz (DC) alakítja át váltakozó árammá (AC). A napelemek és a hálózat között biztosítja a kapcsolatot. Hálózatra kapcsolt rendszereknél fontos, hogy az áramszolgáltató rendszerével kompatibilis invertert válasszon, ellenkező esetben a szolgáltató nem engedélyezi a rendszer hálózatra kapcsolását.

 

Kilowatt (kW)

A watt (W), aminek az ezerszereséről beszélünk, a teljesítmény mértékegysége. Leegyszerűsítve egy elektromos eszköz működéséhez pillanatnyilag szükséges, vagy egy energiatermelő eszköz által pillanatnyilag generált energiaszintet jelöli.

 

Kilowattóra (kWh)

A felhasznált energia mennyiségét mutató mértékegység. Ez az adat szerepel a villamosenergia számlákon. 1 kWh az az elektromos munka, amit egy elektromos fogyasztó felvesz 1 kilowatt teljesítményt fogyasztva 1 órán keresztül.

 

Monokristályos napelem

A monokristályos napelemben a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe, így a szilícium egy tömbben dermed meg.

 

Névleges teljesítmény

Az az adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben. Ezt a legoptimálisabb feltételek esetére számítják, így a használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

 

Polikristályos napelem

A polikristályos napelemekben a szilícium több kristályban dermed meg, mivel több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják aztán.

 

Szigetüzemű napelem

A sziget üzemű rendszerek önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Nem kapcsolódnak hálózathoz, így leadni nem tudják a megtermelt energiát, viszont a fel nem használt energiát ideig tárolni tudja akkumulátorokban.

 

Tier 1 napelemek

Az ebbe a kategóriába sorolt napelem gyártók a legmagasabb elvárásoknak felelnek meg. A világ napelem gyártóinak kb. 2% felel meg ennek a követelménynek. Jellemzőjük, hogy van saját kutatás-fejlesztésük, rendelkeznek szabadalmakkal, legalább 5 éve vannak jelen a piacon. Az ebbe a kategóriába sorolt gyártók gyártási folyamatot végzik. A gyártás során jellemzően automatizált folyamatok vannak jelen, csökkentve a hibalehetőségeket.

 

Tier 2 napelemek

Ezen osztályba sorolt gyártók az átlagmegoldás. Kb. a 8-9%-át teszik ki a napelem gyártói piacnak. Jellemzőik: automatizált gyártás, van kutatás-fejlesztés, de fejlesztések mértéke meg sem közelíti a Tier1-es gyártókét. A Tier2 gyártók termékei általában 2-5 éve elérhetők, sokszor tőke- vagy eszközhiány okozza a fejlesztések elmaradását.

 

Tier 3 napelemek

A Tier3 osztályba sorolt gyártmányok teszik ki piac 90%-át. Tömegtermék. Jellemzőjük, hogy szint csak összeszereléssel foglalkoznak, nincsenek automatizált folyamataik, vagy saját kutatás-fejlesztésük.

 

Watt (W)

1 watt az a teljesítmény, amelyet 1 J munka 1 s alatt létrehoz.

 

Watt peak

A watt peak egy mérőszám, ami egy napelem legjobb teljesítményét mutatja ideális körülmények között. Jelölése: Wp

 

Még mindig maradt kérdése?

Kérje ajánlatunkat és tegye fel munkatársainknak kérdéseit.