Napelemem van, áramom nincs! Mit csináljak??

Áramszünet napelemes rendszer mellett?

Attól, hogy napelemes rendszere van, még nyugodtan lehet Önnél áramszünet!

Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehet ezt elkerülni?

Magyarországon 10-ből 9 napelemes rendszer hálózati termelésre van kialakítva, vagyis a rendszer működése függ az áramszolgáltatótól. Két rendszer dolgozik össze: az Ön napelemes rendszere termeli az elektromos áramot és a túltermelést az áramszolgáltató rendszerébe termeli. A többletfogyasztást pedig abból a rendszerből vételezi. Vagyis a két rendszernek kompatibilisnek kell lennie (ezért nem mindegy például, hogy milyen inverter kerül beszerelésre).   Ezen felül pedig, ha az áramszolgáltatónál szünet van, akkor se betermelni, sem vételezni nem tud. Tárolás hiányában pedig az Ön rendszere is megáll. Az inverter hálózati csatlakozással működik és egy áramszünet esetén az inverter biztonsági okokból lekapcsol a közüzemi hálózatról. 

Miért gond az áramszünet?

Rövidebb, különösen előre tervezett szolgáltatáskimaradás (pl. rendszerkarbantartás) ez bosszantó ugyan, de komolyabb problémát nem szokott okozni, kivéve, ha minden rendszer elektromos árammal működik, beleértve a fűtést is. Egy téli áramkimaradás ilyenkor nem csak a főzést vagy tisztálkodást tudja megnehezíteni, de bizony a meleg is elillan.

Felkészülni, vigyázz, áramszünet!

Amennyiben évente csak 1-2 alkalommal van Önnél áramszünet, az is tervezett karbantartásra és a szolgáltató által előre bejelentve, nincs gond.

  • Ilyen esetben az elektromos árammal működő készülékeket érdemes áramtalanítani.
  • Ha home office-ban dolgozik, akkor gondoskodjon időben telefonja, laptopja akkumulátorának feltöltéséről, esetleg powerbank feltöltéséről.
  • Jól jön ilyenkor a mobilinternet is.
  • A hűtőt, fagyasztót feleslegesen ne nyitogassa.
  • Egyen hideget vagy rendeljen ebédet, ha a főzés, melegítés problémás ilyenkor.
  • Fűtsön be reggel, hogy a meleg tovább tartson, amennyiben elektromos fűtése van.

Ha azonban Ön olyan helyen él, ahol az áramszünet gyakori jelenség, pl. erdőn át futnak a villanyvezetékek, vagy szinte minden rendszerét (belértve a fűtést) elektromos árammal működteti, akkor érdemes gondoskodni az áramellátás folyamatosságáról. Ehhez a tárolós napelemes rendszerek jelenthetik a megoldást, amelyek – mint cikkünk elején jeleztük – hazánkban kevéssé elterjedtek még. folytatás hamarosan … További napelemes hírekért, információkért olvassa cikkeinket Facebook oldalunkon, kövessen Instagramon, figyelje híreinket LinkedIn oldalunkon és iratkozzon fel Youtube csatornánkra!