Napelem vagy szélenergia? Okos választás a megújuló energiaforrások közül

Azon gondolkodik, hogy megújuló energiával szeretné segíteni otthona energiaellátásának biztosítását? Napelem vagy szélenergia? Mutatjuk, melyiket miért érdemes választani. Magyarországon is egyre többen gondolják úgy, hogy megújuló energiával szeretnék otthonuk energiaellátását biztosítani. Egyrészt azért, hogy így óvják a környezetet, és hozzájáruljanak ahhoz, hogy elkerülhessük a tudósok által kongatott vészharangot, a feltehetően közelgő klímakatasztrófát. Másrészt azért, hogy ezáltal háztartásuk rezsiköltségét is csökkenthetik.

Ha Önben is megszületett az elhatározás, már csak az a kérdés:

Milyen megújuló energiát választhatunk ma Magyarországon háztartásunk energiaellátásnak biztosítására?

Talán az egyik legvonzóbb megújuló energia a szél. A monumentális, forgó, fehér szélturbinák látványos módon nyernek tiszta energiát a természetből, akár a megújuló energiatermelés jelképei is lehetnének. A fenntartható gazdálkodás terén élen járó Hollandiában és nyugati szomszédunknál, Ausztriában számos szélturbinát láthatunk. Nem meglepő tehát, hogy sokaknak a szélerőművek jutnak eszébe elsőként, ha a megújuló energiaforrásokra gondolnak.

A kérdés korántsem ilyen egyszerű.

Nem követhetjük vakon a fejlett nyugatot, hiszen mindig az adott ország természeti adottságai határozzák meg, hogy milyen megújuló energiaforrásokat tudnak hasznosítani. Ezek az adottságok az Ön döntését is befolyásolják, akkor is, ha nem egy ország energiaellátásában gondolkodik, csupán saját otthonát szeretni „zöldebbé”, takarékosabbá tenni.

Akkor most napelem vagy szélturbina?

Magyarország nincs túl jó helyzetben megújuló energiaforrások terén: széltől viszonylag védett helyen lakunk, nagyobb folyóinkon más országokkal osztozunk és a napos órák száma sem elég magas, de még mindig ezzel az utóbbival a legjobb a helyzetünk.

A szinte bárhová telepíthető napelemek és a napelemes rendszerekbe épített kiváló minőségű invertereknek (pl. Fronius, Growatt, Solaredge inverterek) köszönhetően ma már jól tudjuk hasznosítani a napenergiát pénzben is jól kifejezhető, pozitív eredménnyel.

Ráadásul – mivel ma Magyarországon ez az egyik legkézenfekvőbb módja a megújuló energiafelhasználásnak -, az állam is igyekszik ezt támogatni. Napelemes rendszer telepítését támogatják

  • különféle pályázati lehetőségekkel, vagy azzal, hogy
  • lehetőség van a lakástakarék felhasználásával finanszírozni a beruházást.

A szélenergiával viszont épp ellenkező a helyzet. Vannak ugyan Magyarországon szélerőművek, de a magyar állam jelenleg kifejezetten nem támogatja azt, hogy szélenergiára váltsanak az állampolgárok, mivel a meglévők üzemeltetése sem kifizetődő. 2016 óta pedig egyáltalán nem is tervezik további szélerőművek építését.

Ennek tudatában talán már nem kérdés, hogy ma Magyarországon anyagilag és természeti adottságainkat figyelembe véve is a napelemes beruházást érdemes választani a megújuló eneregiaforrások közül.

Napelemre váltana? Kérdései vannak?

Napelemekkel, napelemes rendszerekkel kapcsolatban, keressen minket bátran! Komplett, kulcsrakész napelemes rendszereket telepítünk az ország minden pontján teljeskörű ügyintézéssel.

 

Lépjen velünk kapcsolatba vagy kérje ajánlatunkat!