Milyen lépései vannak a napelemes rendszer telepítésének?

Napelemes rendszer telepítése előtt érdemes végiggondolni a teljes folyamatot. Mikor, mire lesz szüksége és ezek intézése mennyi időt vesz majd igénybe? Különösen akkor, ha valamilyen támogatást vesz igénybe, hiszen ezeknél a számlák formai követelményeire és a leadási határidőkre fokozottan kell figyelni.

A napelem telepítés fázisai:

Ajánlatkérés, kivitelező kiválasztása

Fontos, hogy legyen a kiválasztott cégnek megfelelő referenciája, szakmai tapasztalata. Ennek könnyen utánajárhat, ha elolvassa tanácsainkat a kivitelező kiválasztásáról és az ajánlatkérésről.

Külön előny, ha a kivitelező az ügyintézést is vállalja, netán a finanszírozásban is segít (pl. pályázatíróval).

 

Tervezés és helyszíni felmérés

Rendszerének megtervezéséhez mindig az ingatlan egyedi paramétereit kell figyelembe venni, ezek ugyanis befolyásolják a kivitelezési tervet.

A legfontosabb kérdések a fejleszteni szándékozott ingatlannal kapcsolatban:

  • Milyen tájolási lehetőséget kínál a napelemeknek?
  • Mennyi az árnyékmentes felület?
  • Milyen dőlésszöggel lehetséges felszerelni?
  • Mekkora a tetőszerkezet teherbírása?

Ha a ház nem bírja el (pl. régi, nincs rajta betonkoszorú), vagy túl meredek a tető, esetleg sok az árnyék (pl. magas fák, szomszéd ház), akkor is lehet helyet találni a napelemeknek. Ilyenkor szoktuk földre, filagória, terasz vagy garázs tetejére telepíteni.

  • Mekkora a háztartás energiaigénye?

Ez azért fontos, mert tudni kell, ki fogja-e szolgálni a tetőre telepített napelem? Ha nem, olyankor a hiányzó paneleket szintén második helyre telepíthetjük.

Kivitelező kiválasztása

Ezzel van talán a legkönnyebb dolga. A Napos Megoldásnál például ezt a lépést ki is hagyhatja, hiszen partnercégünk évek óta a napelem telepítések piacvezetője és minden szerelésükre garanciát is vállalnak.

Engedélyeztetés

Miután elkészültek a tervek, elindulhat az engedélyeztetési folyamat. Ahogyan korábban már itt írtuk, ez a leghosszabb része a folyamatnak. Ideális esetben, ha a mind a hálózati, mind a pénzügyi feltételek megvannak, 2-2,5 hónap a kivitelezés időtartama.

A hálózatra visszatápláló rendszer kiépítéséhez a helyi áramszolgáltató engedélyére lesz szüksége, valamint ők határozzák meg, milyen invertereket használhat.

Az áramszolgáltató kritériumainak mindenképpen meg kell felelni (óracsere, földelés, stb). Ezt a folyamatot végigjárhatja Ön is, de ha minket bíz meg a telepítéssel, mi ezt elintézzük Önnek az áramszolgáltatónál.

Kiépítés

A telepítés folyamata az engedélyeztetési eljárással párhuzamosan elkezdődhet. 

Első lépésben a szükséges anyagok beszerzése, helyszínre történő kiszállítása történik meg. Ezután – egy erre a célra külön egyeztetett időpontban – következik maga a szerelési munkálat, amely szinte minden esetben a következőkből áll:

  • rögzítő elemek, tartók, panelek felszerelése,
  • inverter telepítés,
  • próbaterhelés, érintésvédelmi mérések,
  • kivitelezői készre jelentés beküldése az áramszolgáltatónak,
  • új szerződés kötés az áramszolgáltatóval,
  • villanyóra csere.

 

Vegye át és élvezze takarékos és környezetbarát rendszerét!

Innen már Önnek csak annyi a dolga, hogy élvezze a profin kialakított napelemes rendszerének összes előnyét, az alacsonyabb rezsiköltséget. Használja ki az állami otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer telepítésére!

Kérdéseivel keressen minket az info@naposmegoldas.hu email címen vagy kérje ajánlatunkat az alábbi gombra kattintva!