Miért nem egyeznek az inverteren és a villanyórán mért adatok?

Az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy miért nem egyeznek meg az inverter által mutatott termelési adatok az áramszolgáltató mérőórájának adataival? Nézzük meg az okokat.

 

Mit mér az inverter és mit mutat az óra?


Elsőként azt fontos tisztázni, melyik adat miről szolgáltat információt.

Az inverterről a napelem rendszer termelése olvasható le vagyis az a villamosenergia mennyiség, amelyet adott időszakban a rendszer előállított.

Az áramszolgáltató mérőórája nem a termelést mutatja, hanem

  • az egyik óraállás azt a mennyiséget mutatja, amit a háztartás nem használt fel és ezért áttáplált az áramszolgáltató hálózatára (amikor a háztartási fogyasztóknak nincs akkora áramigénye, mint amennyi energiát termel a napelem rendszer),
  • az óra másik állása, pedig azt jelzi, hogy mennyit táplált vissza az áramszolgáltató, akkor amikor nagyobb volt a háztartás fogyasztása, mint a rendszer aktuális termelése (éjszaka, télen mikor sokkal kevesebb a napos órák száma).

 

Esettanulmány


Nézzünk egy konkrét esetet egy egész év tekintetében.

  • Éves elszámoláskor az inverteren látható termelési adat 5200 kWh.
  • Az áramszolgáltató mérőóra adatai pedig 5000 kWh és 3700 kWh.

Az adatok alapján a napelemes rendszer termelése 5200 kWh óra volt. A háztartás nem használt fel 3700 kWh mennyiséget, ezért az átment az áramszolgáltató hálózatára. Ebből következik, hogy a háztartás a termelésből 1500 kWh-t azonnal felhasznált.

Az óra másik állása azt jelzi, hogy az áramszolgáltató visszatáplált 5000 kWh-t, akkor amikor nagyobb volt a háztartás fogyasztása, mint a rendszer aktuális termelése (éjszaka, télen mikor sokkal kevesebb a napos órák száma).

Eszerint a rendszer termelt 5200 kWh-t, a háztartás felhasznált 1500 kWh-t és 5000 kWh-t (amelyet az áramszolgáltató visszatáplált, tehát a háztartás éves fogyasztása 6500 kWh volt. Így a termelésen felüli 1300 kWh-t (6500-5200) a szolgáltató biztosította, amely pontosan megegyezik az advesz órán mért két szám különbségével (5000 kWh-3700 kWh, ezt fogja a szolgáltató kiszámlázni.

Látható tehát, hogy a példánkban szereplő háztartás többet fogyaszt, mint amennyi energia termelésére a rendszer képes volt az előző évi időjárási viszonyokban.

 

Mit lehet ilyenkor tenni?


Ezt a meglévő rendszer bővítésével lehet orvosolni, amennyiben annak műszaki és fizikai paraméterei lehetővé teszik.

 

Meglévő rendszerének bővítésére, vagy

új napelemes rendszer telepítésére kérje ajánlatunkat még ma!