Mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszer?

Mennyi idő alatt térül meg? – ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor napelemes rendszert tervezünk egy épülethez. Az, hogy a rendszer a kiépítésének költségeit milyen gyorsan hozza vissza, számos tényezőtől függ. Mutatjuk a megtérülés befolyásoló tényezőit és a példákat!

Mitől függ a megtérülés? 

 

Energiaigény 

A megtérülést befolyásolja a háztartás energiaigénye. Más lesz a megtérülése egy viszonylag alacsony villanyszámlájú háztartásnak és megint más egy olyannak, amelyben a legtöbb rendszer elektromos árammal működik. Alábbiakban két ilyen példát is bemutatunk.

Finanszírozás 

Másként kell számolni a megtérülést egy készpénzes beruházásnál és másként ott, ahol hitelből lesz felépítve a napelemes rendszer. Szerencsére a legjobb konstrukciók, pályázatok és támogatások igénylésében profi munkatársaik tudnak Önnek segíteni.

Rendszer üzemeltetési költségek 

Elég rosszul hangzik, ugye? Pedig aggodalomra semmi ok, a napelemes rendszerek viszonylag ritkán szorulnak szervizelésre. Tisztításra esetenként szükség lehet, de a portalanítás, lemosás inkább napelemparkok esetében jellemző, ahol magas a szálló por koncentrátum, így a napelemek gyorsabban piszkolódnak. Ha netán az inverterrel vagy a panelekkel történne valami, ilyen esetekre védelmet nyújt az akár 12 évre szóló gyártói garancia, amely igény esetén tovább hosszabbítható.

 

Mennyi idő után leszek nullán? 

Ez a kérdés a legfontosabb, nézzünk két példát.

 

Példa 1* 

Minta házaspár otthonában elektromos árammal működik a villany, a televízió, számítógépek, telefonok, mosógép, hűtőszekrény. A fűtés gázzal történik, más egyéb rendszert nem is terveznek elektromos áramra kapcsolni.

A havi villanyszámlájuk 8.000 Ft. A tető cserépfedéses, déli tájolású.

Ezen információk birtokában látható, hogy egy

   • háromfázisú rendszer,
   • 3,7kW teljesítménnyel, benne
   • 10 db 370 W-os TIER 1 minősítésű napelemmel és
   • Sungrow inverterrel

már 1.570.000 Ft-tól elérhető. Mivel a házaspár igénybe tudja venni az állami otthonfelújítási támogatást, így a beruházás költségének felét visszaigényelhetik az államtól. Így az összes saját költségük 785.000 Ft. Maga a beruházás 8 év alatt térül meg, azonban a hatás azonnal érezhető, mivel havonta 8000 Ft-tal kevesebb lesz a rezsiköltségük.

 

Példa 2* 

A Menta házaspár otthona szinte teljes mértékben elekromos árammal üzemel. 

Erről működik a villany, a televízió, több számítógépet és mobileszközt töltenek és üzemeltetnek, otthonról dolgoznak. Otthonuk jól felszerelt, mosó-, szárító- és mosogatógép, hűtő- és fagyasztószekrény, elektromos fűtőpanelek és klíma működik a házban.

A villanyszámlájuk 60.000 Ft/hó. A tető zsindelyes, déli tájolású.

Ennek a háztartásnak az energiaigényéhez egy

   • 3 fázisú rendszer,
   • 18 kW teljesítménnyel, benne
   • 40 db 450 W-os TIER 1 minősítésű LongiSolar napelemmel és
   • Sungrow SG15kw inverterrel

4.415.000 Ft-tól elérhető. Mivel a család igénybe tudja venni az állami otthonfelújítási támogatást, a beruházás költségének felét visszaigényelhetik az államtól. Így az összes saját költségük 2.207.500 Ft. Ez pedig a korábbi 60ezres havi villanyszámlára vetítve alig több mint 3 év alatt behozza az árát.

*A fenti példákban az önrész finanszírozása készpénzzel vagy lakástakarék pénztári megtakarítással történt. A fenti kalkuláció nem minősül ajánlattételnek. Konkrét kérdés esetén kérje ajánlatunkat!

 

Napelemre váltana? Kérdései vannak?

Használja ki az állami otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer telepítésére!

Elsőosztályú termékeket adunk Önnek gyártói garanciával és profi szervízháttérrel.