Mekkora teljesítményű rendszerre van szüksége háztartásának?

A napelembe történő beruházás komoly döntés, érdemes átgondolni mekkora teljesítményű napelemes rendszert szükséges vagy érdemes beüzemelni otthonába. Számos szempontot érdemes mérlegelni, hiszen pénzügyi, gazdasági, műszaki és környezettudatossági kérdéseket is felvet. A kiindulás a legtöbb esetben hasonló:

 

Mennyibe kerül nekem és mitől függ ez?

Az ár nagyban függ attól, hogy mekkora rendszert tervezünk Önnek.

A rendszer méretezése pedig függ a kiváltani tervezett áramszámla mértékétől illetve attól is, hogy szeretne-e a későbbiekben több elektromos árammal üzemelő háztartási eszközt használni otthonában.

A tervezésnél mindig a havi áramfogyasztás mértékéből indulunk ki, amit a legkönnyebben a számla végösszeg alapján tud megadni (x ezer ft / hó). Ennek tizenkétszeres szorzata adja az éves fogyasztást, ami jó kiindulási alap, de érdemes elővenni az éves elszámoló számlát is. Ez ugyanis a forintosított fogyasztás mellett az éves fogyasztást is tartalmazza, méghozzá kWh mértékegységben.

 

Hogyan lesz ebből rendszerméret?

 

Tankönyvi megfogalmazásban: 1 kWh az az elektromos munka, amit egy elektromos fogyasztó felvesz 1 kilowatt teljesítményt fogyasztva 1 órán keresztül. (Egy átlagos háztartásban egy televízió (51 cm), átlagosan 6-9 órányi használattal fogyaszt 1 kWh-át.)

Hogyan lesz az áramszámlából, kWp rendszerméret?

A rendszer tervezésekor szembe találhatja magát egy kevésbé ismert fogalommal, amely nem más, mint a kWp. A kWp rendszerünk csúcsteljesítménye (erre utal a „p”, amely az angol peak – csúcs szóra vonatkozik).

Ideális tájolás, elhelyezés esetén egy 1 kWp névleges teljesítményű rendszer átlagosan 1200 kWh elektromos áramot termel egy év alatt. Így tehát egy 7600 kWh éves áramfogyasztású háztartás áramszámla kiváltásához 7 kWp rendszert kell tervezni.

 

Mit gondoljon át a napelemes rendszer méretezéséhez?

 

Az áramszámlában foglalt 24 ezer forintos havi mérték itt vonatkozhat a háztartás jelenlegi áramigényére, de az is lehetséges, hogy az Ön háztartása nem igényel ennyi elektromos áramot jelenleg.

Célszerű a rendszer méretének tervezéséhez átgondolni, hogy mit szeretne a jövőben. Néhány támpont ehhez:

  • A klíma alaptartozékká kezd válni a háztartásokban és már nem csak hűtenek, hanem fűtenek is.
  • A fűtés részben vagy egészben történő kiváltása elektromos kazánokkal szintén egy intenzíven fejlődő iparág.
  • Az elektromos autó pár éve még távoli lehetőség volt, most akár államilag támogatott, elérhető valósággá vált.

 

Tervezze meg napelemes rendszerét a Napos Megoldással!

Szakmai iránymutatás, tervezés, ügyintézés és kivitelezés egy kézben!

Önnek már csak használnia kell vadonatúj rendszerét!