Ezen csúszhat el az otthonfelújítási támogatás

Az állami otthonfelújítási támogatás sokaknak ad lehetőséget arra, hogy 50% támogatással tudjon napelemes rendszert kiépíttetni otthonában. Bár cikkünk megjelenésének időpontjában még vannak a támogatásban tisztázásra váró részletek, érdemes néhány dologra odafigyelni már akkor is, amikor felmerül az igénylésnek a gondolata.

Ki igényelheti a támogatást?

Az igénylő felé támasztott elvárásokat a 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet tartalmazza. Az állami ottfonfelújítási támogatás kritériumait a Magyar Közlöny 259.száma ismerteti, amit ide kattintva le tud tölteni.

Támogatható a napelem telepítés?

Igen, napelemes rendszer telepítése és cseréje (!) is támogatott tevékenység.

Amennyiben a támogatás mértékébe (és a családi költségvetésbe) belefér, akkor érdemes hozzászámolni a fűtési rendszer korszerűsítését, hogy azok a megújuló energiaforrásról legyenek üzemeltetve.

Szerződés is kell vagy elég a számla?

Minden esetben kérik a vállalkozói szerződést is csatolni.

Kivel végeztethetem el a munkát?

A támogatott tevékenységhez olyan kivitelezőt válasszon, aki a 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette, mert csak ilyen kivitelezői számlát fogad be a Magyar Államkincstár.

Milyen számlát fogadnak be?

Cikkünk megjelenésekor csak az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számlák elszámolását zárják ki. Nem számolhatók el továbbá azok a számlák sem, amelyeket a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében elszámoltak.

Illetve a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban hozzátartózó például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott.

Hitellel vagy hitel nélkül?

Amennyiben a teljes kivitelezést elő tudja finanszírozni, akkor célszerű hitel nélkül.

Ha viszont a beruházást áthidaló hitellel kívánja finanszírozni, akkor alaposan gondolja végig, hogy a törlesztőrészlet vállalható-e, hiszen – mint minden pályázatnál – a támogatásra benyújtott számlákat a támogatást nyújtó jogosult elutasítani, ha az a formai követelményeknek vagy a pályázatban támasztott bármely kritériumnak nem felel meg.

Éppen ezért számoljon, tervezzen előre. A Napos Megoldás szolgáltatásai minden esetben elszámolhatóak, hiszen nálunk teljesülnek a pályázati kritériumok. Pályázatíróink pedig segítenek Önnek.

Miért érdemes napelemre igénybe venni a támogatást?

  • Egyrészt azért, mert ezt a támogatást viszonylag gyorsan kapja meg az igénylő (30 napos elbírálás és 5 napos kifizetési határidőket írnak).
  • Másrészt, egy viszonylag magas és vissza nem térítendő támogatási forma, így – bár előfinanszírozni kell – utólagos törlesztés nincs.
  • Új rendszer kiépítésénél a fűtési rendszer cseréjét és korszerűsítését is érdemes – ha elbírja a költségvetés – hozzátenni.
  • Régebbi napelemes rendszereknél viszont a csere lehet megfelelő Önnek – korszerűbb rendszerre.

További finanszírozási lehetőségekről ide kattintva tájékozódhat.

Kérje ajánlatunkat és valósítsa meg terveit az állami felújítási támogatás segítségével.