A vállalatok és a közületek a szabadpiacon szerződnek…

     A lakosság a rezsicsökkentett hatósági árak miatt ugyan nem érzékeli, de az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett az áram nagykereskedelmi ára. A vállalatok és a közületek azonban a szabadpiacon szerződnek, így számukra a drágulás azzal jár, hogy januártól 200-300%-kal többet kell fizetni a villamos energiáért.

     A függőség és az árazásban rejlő bizonytalanságon túl fontos szempont a megtérülés. Az ábra kettő féle képpen értelmezhető: ennyi idő alatt térül meg a befektetése vagy ennyi idő alatt fizeti ki egy napelemes rendszer árát a szolgáltatónak áramdíjként, ami soha nem térül meg.

REGISZTRÁLJON KONZULTÁCIÓNKÉRTAmennyiben szeretné tudatosan kezelni ezen a kockázatot, függetlenedni az áramszolgáltatótól és szeretne egy akár 2-4 év alatt megtérülő napenergián alapuló befektetést regisztráljon ingyenes konzultációnkért és olvassa tovább összefoglalónkat.


     2021-ben új fogalom került be a köztudatba Globális energiaválság. Több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedni kezdett. 2021. év azzal zárult, hogy az Európai Bizottság felkérést kapott, hogy vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai, amely érdemi választ nem adott a problémára. A Bizottság álláspontja: „A tiszta energia átmenet a legjobb biztosítás a hirtelen áringadozásokkal szemben”. Az irány egyértelmű. Frans Timmermans neve alatt futó fit for 55 csomag már nagyon közeli célokat is megfogalmaz az energiaválság kezelésére.

     2021 év végén már a szerb nagy energiafogyasztó cégek prognosztizált bezárásáról szóltak a hírek.  A SEEPEX szerb villamosenergia – tőzsde műszaki igazgatója, Dejan Stojcevski szerint megoldást kell találni a drágulásra, különben a gazdaság nem bírja el az újabb terheket. Becslése szerint a villamosenergia egyéb költségek (adók) nélküli ára a következő években minden bizonnyal körülbelül 50 százalékkal magasabb lesz a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest, mivel a szén-dioxid -kibocsátási adó mértéke is számottevően növekedett.

A magas árakra, a prognosztizált környezetvédelmi adókra a megoldást már rövid távon is az energetikai zöld függetlenedés jelentheti.

     A Magyar Nemzetben megjelent 2021-es egy igen fontos vélemény, MNB a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökétől, amelyben a bankrendszer vonatkozásában fontos megállapításra jut: „A bankoknak át kell gondolniuk azt is, hogy a környezetileg nem fenntarthatóan működő vállalatok finanszírozását miként, milyen ütemben lehet leépíteni”. Új kihívások és elvárások érkeznek. Jobb proaktívvá válni, mint esetleg kényszerpályára kerülni.

REGISZTRÁLJON KONZULTÁCIÓNKÉRT

     Magyarországon sorra dőlnek a napelemes rendszerekhez kötődő számszaki rekordok. Az inflációval kombinált energiaár emelkedés döntési helyzetet teremt a cégvezetők előtt. Vállalják az energiaár hullámzásban rejlő működési kockázatot vagy minimalizálja az ebben rejlő kockázatot. A napenergiára történő áttérés nem egy rövid távú döntés, de látható, hogy a világviszonylatú hosszú távú célokkal egybecseng. Egy cég rentábilitásának bevételtermelő képességén túl igen fontos eleme a költség minimalizálás is. Emelkedő energia ár mellett a beruházás egyben befektetés, energiaár és annak emelkedésének függvényében akár 3-4 év is lehet, amelyet tovább segíthet az elérhető pályázatok köre is.

     Energiaárak olyan kihívásokat támasztanak, amely egyben egyedülálló befektetési lehetőséget is kínál (környezettudatosság, megtérülés, energia függetlenedés, működési kockázat csökkentés).

     Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerében az erőművek számára kötelező a kibocsátásuknak megfelelő mennyiségű kvótát vásárolniuk. Ennek ára néhány évvel ezelőtt még tonnánként 10 euró alatt volt, az árfolyam pedig mostanra megközelítette a 90 eurót. Az ábra mutatja, hogy döntési ponthoz értünk.


 

*EGY SZÉN-DIOXID-KVÓTA EGY TONNA SZÉN-DIOXID VAGY AZZAL EKVIVALENS KÁROSANYAG KIBOCSÁTÁSÁRA AD JOGOSULTSÁGOT.


REGISZTRÁLJON KONZULTÁCIÓNKÉRT