A tökéletes inverter kiválasztásának szempontjai

Mi az inverter? 

Az inverter a hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb része. Alapfunkciója, hogy a napelemek által termelt egyenáramot a hálózatba betáplálásra alkalmas, megfelelő feszültségű váltóárammá alakítja át. Emellett számos egyéb funkcióval bír egy korszerűbb inverter, pl. termelést optimalizálhat, távvezérlést tesz lehetővé, stb.

A legfontosabb feladata azonban az átalakítás.

Ebből következik, hogy az egyes rendszerek tervezésekor kulcskérdés, hogy melyik áramszolgáltató rendszerébe történik majd a napelemek által termelt, de azonnal fel nem használt energia betáplálása. Az egyes áramszolgáltatói rendszerekhez ugyanis nem mindegyik inverter kompatibilis. Éppen ezért kötelező az áramszolgáltatói engedélyeztetés a telepítési folyamat során. Ugyanakkor, mivel az inverter egyszerre szabályozza az áram minőségét és a termelés optimális működését, nagyon fontos, hogy a céloknak, háztartási igényeknek (és az áramszolgáltatónak is ) megfelelő inverter kerüljön a rendszerbe.

A kiválasztás legegyszerűbb módja

 

Bízza a tervezőjére!

Mivel a Napos Megoldásnál egy kézben van a tervezés, kivitelezés és áramszolgáltatói ügyintézés, így pontosan olyan inverter fogunk a rendszerhez tervezni, amely a fentieknek legmegfelelőbb.

Vegyen részt a folyamatban!

Bár a rendszer tervezése nyilvánvalóan szakmai kérdés, mégis a tulajdonos részéről merülhetnek fel olyan információk, amelyek fontosak a tervezéshez, pl. további, magasabb áramigényű eszközök tervezett beszerzése, stb… Kérdezzen bátran, ossza meg kérdéseit vagy terveit velünk, hogy pontosan felmérhessük igényeit, rendszer szükségletét.

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az inverter kiválasztásához? 

 

Minősített inverter kerüljön beüzemelésre 

Az inverternek meg kell felelnie a hálózati csatlakozáshoz szükséges elosztói követelményeknek. Az engedélyezett inverterek listája letölthető az áramszolgáltatók honlapjáról. Bőséges a választék, így további szempontok alapján tudja szűkíteni a kiválasztási kört.

Hálózati vagy szigetes? 

Hazánkban többnyire hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek kerülnek telepítésre. Emellett azonban létezik szigetes (akkumulátoros) vagy hibrid (a kettő kombinációja) modell. Bármely rendszerhez megvannak a megfelelő típusú inverterek, amelyek közül tud választani.

Fáziskérdés 

Az inverter lehet egy-, vagy háromfázisú. Ha a meglévő hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide értelemszerűen egyfázisú inverter kerülhet beszerelésre. Egy fázisra legfeljebb 5 kW teljesítményű rendszert szabad telepíteni. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor a hálózati rendszert növelni, átalakítani lehet szükséges háromfázisúra annak érdekében, hogy nagyobb teljesítményű invertert lehessen beszerelni.

Hatásfok 

A legjobb inverterek 98% feletti hatásfok mutatóval rendelkeznek. A 95%-os még jó, ennél kisebb hatásfokú inverterrel nem érdemes foglalkozni, túlságosan nagy lesz a veszteség az egyenáram átalakítása során.

Méret 

A beépíteni tervezett napelemek száma határozza meg, mekkora teljesítményű inverterre lesz szüksége a rendszernek. Jelentősen túlméretezni nem érdemes, mert túl sok lesz a veszteség, alulméretezett rendszereknél pedig a megtermelt energia mennyiségét nem fogja tudni kihasználni.

Élettartam 

10-15 éves élettartamra tervezhetők az inverterek. Mivel elektronikai alkatrészekkel működik, így természetesen megvan az esélye az apróbb meghibásodásoknak, szerencsére ezek azonban csak nagyon ritkán fordulnak elő. A javítást mindig kivitelezőjétől kérje.

Garancia 

A legtöbb inverterre általában 5 év garanciát adnak. Az általunk beépítésre kerülő invert ot felár ellenében még tovább hosszabbítani. Annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb és olcsó legyen a rendszere üzemeltetése,

       • elsőosztályú termékeket,
       • profi szervizhátteret,
       • gyártói garanciát

biztosítunk. Mi több, szerelőink az elvégzett munkára 2 év garanciát vállalnak!

Kommunikáció 

Szeretné napra pontosan követni az áram termelését az interneten keresztül? Az internetre csatlakozáshoz vezetékes és vezeték nélküli (wifi, Bluetooth) modellek egyaránt kaphatók. Ezek előnye, hogy egy esetleges meghibásodás, vagy rendszerleállás estén azonnal értesítést kaphat telefonjára.

Elhelyezés 

Gyakori kérdés, hogy mennyire zárt helyre szabad beszerelni, el lehet-e rejteni az invertert?

Az új építésű ingatlanokban – ahol már eleve terveztek napelemmel és egyéb gépészettel – kialakítanak háztartási vagy gépészeti helyiséget, ahová kerülnek a kezelőpanelek, kiállások, stb. Így rejtve vannak a hétköznapokban, de könnyen hozzáférhetőek egy ellenőrzés vagy javítás esetén.

Az inverter szempontjából a legjobb, ha száraz és zárt térben van felszerelve, megfelelő szellőzéssel.

Amennyiben elkerülhetetlen, hogy kültérre kerüljön, tetővel kell védeni a közvetlen csapadéktól és napsugártól, valamint érdemes rendszeresen letörölni.

A napelemes rendszerek karbantartásáról, tisztításáról egyébként ITT írtunk.

 

Vannak ajánlott típusok? 

 

Többféle típussal dolgozunk. A Sungrow, Growatt, Solaredge és Fronius inverterek egyaránt megfelelnek a mai kor kívánalmainak. A megrendelő igényei alapján választjuk ki a legmegfelelőbb típust.

Évek óta bevált márkák,csak ajánlani tudjuk minden ügyfelünknek!

Sungrow 

   • 98,2%-os hatásfok,
   • beépített II-es típusú DC & AC túlfeszültség-védelmi eszköz,
   • 24 órás valós idejű terhelés figyelés, online felügyelettel.
   • Részletes információk az inverterről ezen a linken

Growatt 

   • maximális hatásfok 98,4 %,
   • beépített egyenáramú kapcsoló,
   • típusfüggően okos hűtéssel.
   • Részletes információk az inverterről ezen a linken

Solaredge 

   • 12-25 év garanciával,
   • rekord mértékű hatásfok (99,2%),
   • kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas.
   • Részletes információk az inverterről ezen a linken

Fronius 

   • integrált adatkommunikáció,
   • 3,0-tól 8,2 kW-ig terjedő teljesítmény osztályokkal,
   • egyfázisú, transzformátor nélküli készülék az ideális inverter a magán háztartások számára.
   • Részletes információk az inverterről ezen a linken

Napelemre váltana? Kérdései vannak?

Napelemekkel, napelemes rendszerekkel kapcsolatban, keressen minket bátran!
Kulcsrakész napelemes rendszereket telepítünk az ország minden pontján teljes körű ügyintézéssel. 

Kérje ajánlatunkat még ma!