7+1 gyakori tévhit a napelemes rendszerekről

Tévhit #1 – Ebben az életben már nem térül meg! 

Ez a leggyakoribb hiedelem, pedig ez csupán a számoktól függ. A legtöbb – különösen a támogatott – beruházás már akár 3-4 év alatt behozhatja az árát. Ez azonban mindig függ a rendszer méretétől, a háztartás energiaigényétől. A napelemes rendszerek megtérüléséről korábban ITT írtunk.

 

Tévhit #2 – Átlagembernek megfizethetetlen!

Nem csupán önerőből lehet megvalósítani, hanem rendelkezésre álló megtakarításokból, családtámogatásokból, pályázati forrásokból. Az elérhető forrásokról korábbi CIKKÜNKBEN írtunk. 

 

Tévhit #3 –  Éjszaka, felhős időben és télen nem termel…

Az igaz, hogy napos időben a legnagyobb a napelemes rendszerek hatékonysága, azonban felhős időben sem állnak le, 50-90 százalékos hatékonysággal is képesek működni.

Ezért van pl. a szaldós elszámolásnál éves termelés/fogyasztás elszámolás, hiszen a napos időben termelt, de fel nem használt elektromos áramot az áramszolgáltatónak betermeli a rendszer, napos időben pedig az esetlegesen hiányzó áramot szintén ebből a rendszerből vételezi vissza a háztartás, így hosszabb távon – jól megtervezett rendszer esetén – kiegyenlítődik a termelés és fogyasztás.

 

Tévhit #4 – Drága a rendszer karbantartása

A napelemes rendszerek nem vagy alig igényelnek karbantartást, inkább némi odafigyelésre lehet szükség, éppúgy, mint pl. egy biztonsági berendezés vagy a villanyáram esetében is. Van még karbantartási kérdése? Találja meg válaszát írásunkban.

 

Tévhit #5 – Rövid a garancia az inverterekre

Az inverterekre szóló garancia hossza gyártótól függ. Vannak gyártók, ahol akár 12 éves alap garanciát adnak, másutt ez 5-7 év. Szinte minden esetben lehet vásárolni plusz garanciális időt. A tökéletes inverter kiválasztásáról erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

 

Tévhit #6 – Nem lehet akármilyen tetőre napelemet telepíteni

A tetőszerkezettel kapcsolatos alap elvárás a napelem telepítésekor az, hogy bírja el a terhelést. Ennek a legtöbb tető megfelel. Héjazat vonatkozásában a palatetők okoznak fejtörést a kivitelezőknek. Azonban egy problémás tető esetében sem kell lemondania a napelemről, hiszen akár garázs, melléképület, terasztetőre is szerelhetők (ha elég erősek), de földre is lehetséges a telepítés. A tető azért előnyösebb, mert kevesebb árnyékolást kell figyelembe venni valamint kihasználatlan terület, nem zavar senkit a rendszer megléte, míg a kertből sok hasznos területet lefed.

 

Tévhit #7 – Ha nem délre néz a tető, nem fog eleget termelni a rendszer

Napelemes rendszer számára a déli tájolás az ideális. Megfelelő dőlésszöggel egy kevésbé déli tájolás esetében is elérhető 85-90%-os teljesítmény, ami még kiváló eredmény. Ilyen rendszernél a megfelelő tervezéssel lefedhető a háztartás elektromos áram igénye.

 

+1 tévhit – Sokáig tart az engedélyeztetés

A háztartási méretű kiserőművekhez nincs szükség külön építési engedélyre, ez vonatkozik tetőre és talajra épített, különálló szerkezetre is. Ezekben az esetekben alapos tervezésre és áramszolgáltatói hozzájárulásra lesz szükség, külön engedélyeztetni nem szükséges. Ami valóban hosszabb időt vesz igénybe, az maga az áramszolgáltatói ügyintézés folyamata, amit egyébként éppen ezért vállal át a Napos Megoldás ügyfeleitől.

 

Napelemet szeretne, de maradtak még kérdései?

Bizonytalan, hogy megéri-e Önnek?

 

Kérje ajánlatunkat, munkatársaink

az Ön otthonára szabva válaszolnak minden kérdésére!